Motiveren bij Livenjoycoaching

Manon

Coaching van de mens in en met zijn (werk)omgeving. Vergroten van bewustzijn van het zijn en doen, waardoor ruimte ontstaat om talenten te ontwikkelen. Dit met paardencoaching, sport, spel en ACT (competence tool)

Personal coaching omdat jij ertoe doet!

vrijdag 7 april 2023

Stel je voor. Je bent in een groep, bijvoorbeeld op werk of met vrienden en je wil bijdragen aan een discussie, maar precies dan gaan ze over op een ander onderwerp. Alsof wat jij wil zeggen er niet toe doet. Je voelt je waardeloos, alsof jij er niet toe doet. Je voelt je genegeerd, behandeld als oud vuil. En dat voert je weer terug naar je jeugd: toen je ouders te hard moesten werken en geen tijd voor je hadden of juist te veel liefde en bescherming gaven, waardoor je je niet vrij voelde om zelf op onderzoek te gaan. Of naar een periode waar jij op school genegeerd werd. Het enige wat je kunt denken, is: “Ze luisteren niet naar mij, wat ik ook zeg of doe. Ik doe er niet toe.” Herkenbaar? Dan is dit artikel over personal coaching speciaal voor jou.

Als coach kom ik dit vaak tegen, dus laat me je geruststellen: je bent niet de enige die dit voelt. Wat belangrijk is om de eerste stap te maken naar herkenning, is om te kijken wanneer dit gevoel bij jou opkomt.

De eerste stap van waardeloos en genegeerd voelen naar herkenning en erkenning

In welke situaties voel jij je waardeloos en genegeerd? Gebeurt dit als je met iemand praat die eenzelfde soort energie heeft als die persoon van vroeger? Ziet diegene er hetzelfde uit? Gebruikt die persoon misschien dezelfde woorden of uitdrukkingen als die persoon van vroeger? Is die persoon misschien iets anders aan het doen en zegt hij of zij bij alles wat je zegt: “Hum hum…”

Als je weet wanneer het is ontstaan, bijvoorbeeld in je kindertijd, dan kun je je bewust worden van patronen die zich herhalen. En welk gedrag laat jij hier zien? Trek je je terug, word je onverschillig of ga je misschien schreeuwen om gehoord te worden? En voel je je dan ook weer waardeloos en genegeerd?

Herkenbaar maar hoe los je het op?

Vaak hoor ik: “Ja dit herken ik. Ik ben me er bewust van. Maar hoe los ik het op?” Natuurlijk ben ik dan al heel trots dat je het herkent! Goed gedaan! Maar nu komt het zware werk.

Na herkenning gaat het erom dat je verschillende delen in jezelf gaat herkennen, hoe pijnlijk ook. Deze delen zijn onderdeel van jou en het is nodig dat je ermee om leert gaan. Mogen de pijnlijke delen in het systeem blijven deelnemen of gaan we nieuwe talenten ontdekken en ontwikkelen waarmee je verder kunt leven?

Gezond, trauma en overleving

We hebben allemaal drie delen in ons leven: een gezond deel, een trauma deel en een overlevingsdeel. Als je die drie delen kunt erkennen, dan kun je gaan werken aan wat jou blij en gelukkig maakt in je leven – het gezonde deel.

Bewustwording is belangrijk voor ons trauma deel en overlevingsdeel. Want als je je bewust bent van de sensaties van deze twee delen, dan kun je gaan herkennen wat bij welk deel hoort. Een paar van de technieken die ik daarbij gebruik, zijn sport en paardencoaching. Sport coaching gebruik ik om je jouw fysieke lijf te laten ervaren. De paarden zijn altijd in het hier en nu, voelen jou haarfijn aan en kunnen jou daardoor de perfecte spiegel voorhouden.

Daarnaast is het belangrijk dat je inzicht krijgt in wie je bent en welke talenten je hebt en hoe je deze talenten inzet. Dit draagt allemaal bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen van je gevoel dat je waardevol bent

Van waardeloos naar waardevol door personal coaching

Naar een hier ben ik gevoel met personal coaching.Dat is best een proces en het is logisch als je nu denkt: “Ja maar, dat kan ik echt niet alleen!” Dat is echt geen gekke gedachte. Laat me je vertellen hoe ik je daarbij kan helpen.

We doen eerst een intake waarbij ik een blauwdruk maak van jou persoonlijkheid en karakter. We gaan ontdekken waar jouw talenten liggen en waar mogelijke trauma’s zijn ontstaan. Daarna gaan we herkennen en verkennen: wat zijn jouw eigen hulplijnen om je gevoel van waardeloosheid te ontkrachten? Dat ontdek je tijdens onze personal coaching sessies

Ook paarden geven ons feedback op ons handelen. Dat is zeer waardevolle informatie, want paarden zijn oordeelloos en lezen jouw lichaamstaal en niet je gedachten. Met paardencoaching krijg je de ruimte om te experimenteren en daarmee kunnen we je zelfvertrouwen gaan vergroten. Het inzetten van technieken is heel afhankelijk van wie jij bent en wat jij nodig hebt, daarom zijn mijn coachingstrajecten altijd specifiek op jou afgestemd.

Jij doet ertoe!

Personal coaching op talenten en reflecteren daarop heeft ook mij doen inzien dat ik waardevol ben als mens en niet alleen om wat ik heb bereikt. En dat ik waardevol ben voor de ander. Dat heeft wel wat jaren geduurd voor ik dat inzicht kreeg. Maar ondanks dat ik af en toe nog steeds een beetje kan terugvallen, wordt de weg naar die valkuil steeds kleiner. En hoe zou het voor jou voelen als jij je altijd waardevol zou voelen in plaats van waardeloos?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *