Equine Assisted Coach

Inzicht via paarden

Paarden als side-kick

Lang, lang geleden, toen een ‘coach’ uitsluitend een vervoermiddel was, kon dat zonder paarden niet optimaal functioneren. Op dat punt is er niet eens zoveel veranderd in al die jaren. Paarden zijn al ruim 5000 jaar loyale helpers van de mens. Waar ze ‘in den beginne’ vooral bij het zware werk op de akkers werden ingezet, werden ze later van groot belang bij het vervoeren van de mens.

Bij coaching zijn ze nog even behulpzaam als altijd. Als je naar zo’n krachtig dier kijkt is het nauwelijks voor te stellen dat een paard een prooidier is. Toch is dat de reden dat ze altijd ‘aan’ staan en meesters zijn in het screenen en observeren van de omgeving. Dat maakt hen heel bedreven in het lezen van lichaamstaal en daarmee een geweldige tolk van onzichtbaar taalgebruik.

De term ‘paardencoaching’ kan verwarrend zijn; de paarden zijn niet degene die gecoacht worden, de paarden assisteren Manon. Door zonder oordeel, aannames of eigen interpretatie te reageren op het gedrag en de acties van de coachee(s), helpen de paarden bij het verkrijgen van inzichten. Op basis van hun reacties worden koppelingen en/of patronen zichtbaar die zich ook voordoen in het dagelijkse leven.

Je kan een paard naar het water leiden maar niet verplichten te drinken

– Oud Engels gezegde

Paardencoaching voor kinderen & tieners

De wereld ligt via alle soorten media binnen ieders handbereik, zeker bij kinderen en tieners die vrijwel digitaal opgroeien. Er is zoveel te zien, te doen, te beleven, te kijken dat het logisch is dat hoofden ‘vol’ zitten en soms overstromen. Ook verdriet, boosheid, onzekerheid en angsten zorgen voor overvolle hoofdjes, gepieker en stress.

Paardencoaching is een hele fijne methode om met kinderen uit te zoeken waar de onprettige gevoelens vandaan komen en hoe er mee om te gaan. Dieren zijn voor kinderen eigenlijk altijd heilzaam en bieden troost, met name omdat ze onbevooroordeeld zijn. Paarden gaan nog een stapje verder in de connectie met kinderen; zij zijn gefocust op non-verbale communicatie en reageren op de signalen die onder de oppervlakte liggen. Dat maakt dat we met behulp van de reacties van de paarden snel tot de kern van de vraag komen en op zoek kunnen naar een oplossing.

Kinderen en paarden coaching gaan heel goed samen

Contact maken met dieren is voor de meeste kinderen heel natuurlijk. Daarom is kinderen coachen met behulp van de paarden zo ontzettend mooi om te doen. We geven de kinderen allereerst een leuke ervaring, laten hen succesmomenten ervaren zodat hun ego een lekkere boost krijgt. Daarnaast is er volop aandacht voor hun veiligheid en welbevinden. En het is net als een training met puppy’s: positief belonen werkt sneller dan negatief gedrag benoemen.

Miles (12) heeft met behulp van Limbo het antwoord gevonden op een vraag die hem bezighield. Toen ik Miles tijdens de evaluatie vroeg of hij de vragen die ik hem stelde moeilijk vond antwoordde hij: ‘Nee, jouw vragen zijn op zich niet moeilijk. Alleen moest ik heel diep zoeken waar het antwoord was. Dat was een beetje lastig. Maar nu weet ik het, het zat gewoon in mezelf!’ En daarmee slaat hij de spijker op z’n kop.

Zoekt jouw kind ook naar antwoorden of oplossingen? Manon’s paarden Melle, Limbo & Abby helpen graag!

Paardencoaching Q&A

Q: Voor wie zijn paardensessies geschikt?

A: In feite voor iedereen die tegen dingen aanloopt die hem, hun of haar storen, remmen of blokkeren en daar een oplossing voor wil vinden.

Q: Hoe helpen de paarden bij een coachingsessie?

A: Paarden reageren op de non-verbale signalen die mensen afgeven. De reactie van het paard op de coachee is waardevolle input die helpt om tot de kern te komen van hetgeen dat speelt. De dynamiek die ontstaat biedt de coachee mogelijkheden om te reflecteren door middel van vragen als ‘herken je de reactie van het paard en kun je dat op een situatie uit het dagelijkse leven leggen?’ Vervolgens kan de coachee experimenteren met verschillende stijlen van contact en bouwt daarmee aan het zelfbeeld en relationele bewustzijn.

Q: Wat is de rol van Manon als coach bij een paardensessie?

‍A: Manon is bij paardencoachingsessies met name gefocust op de fysieke en mentale veiligheid van zowel de coachee als de paarden. Daarmee zorgt ze voor een veilige leeromgeving. Als coach is zij in deze rol geen instructrice, trainer, therapeut of pedagoog maar vooral een ‘nieuwsgierig maatje’ die op gelijkwaardig niveau vragen stelt naar aanleiding van de dynamiek en gebeurtenissen tussen coachee en paarden.

Q: Kunnen alle dieren coachen?

A: Er zijn verschillende therapieën met dieren. De reden dat paarden hier heel goed in zijn, is dat zij prooidieren zijn die altijd ‘aan’ staan en de omgeving scannen. Om hun voortbestaan te waarborgen leven zij in kuddes. Binnen de kudde is hiërarchie en goede communicatie van groot belang om de veiligheid te maximaliseren.

Q: Ik weet helemaal niets van paarden, is dat erg?

‍A: Helemaal niet zelfs, voor een mooie sessie hoef je alleen maar jezelf te zijn.

Q: Ik heb nog nooit paardgereden, moet ik dat eerst leren?

A: Dat is niet nodig, je blijft met beide benen op de grond.

Q: Ik ben bang voor paarden, kan ik wel zo’n sessie doen?

A: Dat is geen enkel probleem, je bent nergens toe verplicht tijdens een sessie. Jij bepaalt wat je wilt doen. De paarden reageren vanzelf.

Q: Wordt paardencoaching bij een manege gedaan?

‍A: Kan, maar bij Livenjoy maken de paarden onderdeel uit van het grote dierengezin van Manon en hebben hun eigen plek bij haar praktijkruimte. De sessies vinden plaats in de buitenlucht: bij de stallen of in de wei.

Q: Hoe gaat een sessie in zijn werk, wat moet ik doen om me voor te bereiden?

A: Je hoeft niets voor te bereiden, je hoeft alleen jezelf mee te nemen. We starten met een korte intake, dan maak je kennis met de paarden en start de sessie. Paarden maken geen onderscheid tussen mensen en dieren, zij reageren van nature op jouw houding, uitstraling en spanning en op basis daarvan geven we de sessie vorm.

Q: Wat moet ik voor kleding aan bij een paardensessie?

A: Makkelijke, comfortabele kleding waarin je lekker kunt bewegen en -heel belangrijk- dichte schoenen. De sessies zijn altijd buiten dus check vooraf het weerbericht en houd daar rekening mee bij je kledingkeuze.

Q: Wat zijn de regels bij paardencoaching?

A: Belangrijk om te weten is dat er voor iedereen drie basisregels gelden op het terrein. Die zijn er om ervoor te zorgen dat het voor mens en dier een fijne omgeving is:

1: we praten met een normale, zachte stem bij de dieren;
2: we staan voor of naast de dieren;
3: we lopen op het terrein als er dieren in de buurt zijn.

Alle andere afspraken maken Manon en coachee samen.

Q: Worden ouders/verzorgers op de hoogte gesteld van de inhoud van de kindercoachingssessie?

‍A: Een kind is onderdeel van een gezinssamenstelling, van een ‘systeem’. Voor een duurzame ontwikkeling is een samenwerking met het hele systeem van belang. Het geleerde wordt thuis veelal opgepakt en dan is het ook handig om als ouder/verzorgende te weten wat het kind heeft ervaren. Bij kinderen onder de 12 jaar breng ik de ouder(s)/verzorger(s) op de hoogte maar altijd in afstemming met het kind. Bij kinderen boven de 12 gaat dit in overleg met het kind. Tieners vanaf 16 jaar zijn zelf beslissing bevoegd.