Motiveren bij Livenjoycoaching

Manon

Coaching van de mens in en met zijn (werk)omgeving. Vergroten van bewustzijn van het zijn en doen, waardoor ruimte ontstaat om talenten te ontwikkelen. Dit met paardencoaching, sport, spel en ACT (competence tool)

Welk verborgen talent is er in jouw team?

woensdag 31 mei 2023

Is het wel eens stil in de vergadering? Maar dan ook echt stil? Dat er niemand praat. Of ben je alleen maar aan het praten om die stilte op te vullen. Worden vergaderingen bij jullie belegd om brandjes te blussen, nieuwe producten of projecten te realiseren? Worden knopen niet doorgehakt omdat je niemand voor het hoofd wil stoten? Weet jij welk talent zich verschuilt in jouw team dat misschien pas in stilte tot uiting komt?

Ieder team bestaat uit mensen met verschillende talenten. De een kan enorm goed communiceren, de ander is goed in het bedenken van nieuwe producten of projecten. Maar zijn dit ook echt hun aangeboren talenten? Misschien zijn ze wel aangeleerd en komt het niet natuurlijk. Zo kan die doorgewinterde salesmanager misschien ineens met zijn mond vol tanden staan of gaan ratelen en lang van stof worden als hij of zij onder druk komt te staan. Of is die creatief ineens niet meer zo’n vat vol goede ideeën als het er echt toe doet.

Hoe is het talent verdeeld?

Een goede verdeling van de talenten in je team is belangrijk: zijn er veel realisten en weinig gevoelsmensen? Of heb je veel communicatief sterke mensen maar weinig ‘knopendoorhakkers’? Dan is je team niet evenwichtig. Maar lees eerst nog even verder voor je een vacature gaat plaatsen om je team in evenwicht te brengen. Wat als alle mensen die je nodig hebt al in je team aanwezig zijn, maar je hebt het nog niet door? Misschien hebben ze het zelf niet door! In een veilige omgeving kan het verscholen talent van een medewerker zichtbaar worden, bijvoorbeeld door hem of haar bij vraagstukken te betrekken waar hij of zij voorheen nooit bij betrokken werd.

Richten op wie je werkelijk bent

Als we ons richten op wie we werkelijk zijn, dan kunnen we inzichtelijk krijgen welke aangeboren vaardigheden we hebben. De stille medewerker is misschien heel goed in knopen doorhakken en de salesmanager is misschien ook wel heel goed in nieuwe formats bedenken. Door verstilling op te zoeken, stiltes te laten vallen in vergaderingen met je team of door gewoon eens anderen uit je team bij vraagstukken te betrekken waar ze anders nooit bij gevraagd worden, kan er al veel duidelijk worden. Doordat er een goede vraag wordt gesteld of een rake opmerking wordt geplaatst van iemand waarvan je het niet verwachtte.

Door medewerkers echt tot hun recht te laten komen, kom je verder: als team, als bedrijf, maar ook zeker als mens. In de stilte zal een wat stiller persoon zich eerder durven uiten en
misschien het team op een hoger niveau krijgen. Durf jij met je team die verstilling op te zoeken en onder begeleiding van een ervaren coach de talenten van je team te laten meten? Neem dan eens contact met mij op. Samen kijken we welke talenten jouw medewerkers bezitten en of zij op de juiste plek zitten in jouw team.

En mocht die ene knoopdoorhakker er dan niet bij zitten, dan kun je altijd nog een vacature plaatsen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *