Manon’s eigen pad

Olympisch Zwemmer

Tot haar 24e leeft Manon vrijwel in en om het zwembad. Ze zwemt op internationaal niveau, wat haar in 1996 brengt tot de Olympische zomerspelen in Atlanta. Waar ze debuteert op de 100 meter vrije slag estafette.

Als ze zich jaren later als projectleider in de IT beweegt blijkt eens te meer dat de behoefte aan ruimte om een ‘vrije slag’ te kunnen maken in haar DNA zit. De situatie waarin de bovenlaag bepalend is en de onderlaag uitsluitend uitvoert past haar niet langer en ze besluit het roer radicaal om te gooien. Met de bevlogenheid van een topsporter laat ze zich in 2009 omscholen tot sportinstructrice.

Het verlangen om ‘vrij’ te zijn en vanuit mijn hart te reageren heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader was 1e solo-trompettist van het Koninklijk Concertgebouworkest en kon zijn medemusici nog weleens tot wanhoop drijven door zich niet strak aan een muziekstuk te houden. Hij vond dat vaak net te kil en te technisch. Hij speelde liever rechtstreeks vanuit z’n hart en bracht zo ontroerende warmte in zijn muziek.

Ik vind het een mooie metafoor voor de manier waarop ik graag mijn werk doe; ik dirigeer een muziekstuk (lees: de coachee) zonder de noten, melodie of afloop van tevoren te kennen. Net als mijn vader vertrouw ik op kennis, intuïtie en ervaring. En dat resulteert in harmonische resultaten waar ik trots op ben.

LivEnjoy

In januari 2011 gaat ze een stap verder en schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel. De naam van haar bedrijf is een samensmelting van de Engelse woorden ‘live’, ‘enjoy’ en ‘joy’ en verklappen in een oogopslag het doel van Manon: leven en genieten met plezier.

Als je kijkt naar het logo, ligt de nadruk op het woord ‘en’, niet alleen als eerste de schakel tussen ‘live’ en ‘joy’ maar het staat ook symbool voor de verbindingen waar het allemaal om draait: bijvoorbeeld tussen lichaam én geest of werk én privé. Daarnaast representeert het de samenwerking tussen haar – als coach – en de coachee.

De ‘enjoy’ in de naam is een eerbetoon aan mijn moeder. Als we elkaar zagen riep ze bij vertrek altijd “Genieten hè?!” Daarmee gaf ze wat mij betreft precies de essentie weer van een leuk leven.

Manon's eigen pad: van olympiër naar allround coach bij LivenJoy coaching

Nieuwsgierig en gedreven

Manon blijft leren en bijscholen. Nieuwsgierig als ze is zoekt ze verdieping en uitbreiding om haar clientèle zo goed mogelijk te helpen. De sport gerelateerde cursussen worden aangevuld met trainingen en opleidingen tot personal coach en inmiddels kan ze een hele lijst afvinken: aerobics, aqualessen, fitnessschema’s op maat, gladiator work-outs, bootcamps, sportvasten. Maar ook personal training, personal hormonal profiling, mylogenics, borstcrawl-scholing, belevingscoaching, afslankchallenges en paardencoaching.

Je talenten ten volle benutten

Ik pak graag terug naar Olympisch gedachtegoed. Alleen talent hebben is niet genoeg voor een Olympisch sporter. Je hebt de ander nodig.
Zonder coach is het lastig progressie te boeken. Zonder teamgenoten is het moeilijk om je bij de training op te trekken en het uiterste uit jezelf te halen. Zonder tegenstanders heb je geen wedstrijd en zonder jury weet je niet of de wedstrijd eerlijk verloopt. De beste mag winnen. Het is een momentopname, je ervaart waar je verder aan kan werken om je te ontwikkelen.

Dat geldt niet alleen voor de sport, je kunt het ook goed vertalen naar het alledaagse leven. Een coach traint je om je talenten ten volle te benutten en met de feedback die je krijgt kun je verder groeien.

Het is leuk om te weten dat Manon:

Al sinds 1992 verliefd-verloofd-getrouwd is met haar Teep. Moeder is van twee prachtige vrouwen. Haar dochter Anouk verantwoordelijk is voor alle mooie foto’s op deze website. En dat dochter Kim zich ontpopt tot haar stijlcoach als ze gaan shoppen. Zonder schuldgevoel geniet van guilty pleasures als M&M’s en slagroom (maar salade en knoflookgarnalen toch eigenlijk lekkerder vindt). Killer appeltaarten bakt. Pas op haar 40e voor het eerst ging paardrijden. Vrolijk wordt van de beestenboel om haar heen: Huize Van der Meer-Masseurs wordt ook bewoond door twee honden, drie konijnen, twee vogels, zeven kippen, drie paarden, twee varkentjes en een heel peloton muizen (maar dat is alleen omdat er geen kat woont). Twee emmers vol zwemmedailles heeft (en deze gebruikt voor gewichtheffen tijdens bootcamptrainingen). Vanaf 19 november 1988 jarenlang houdster was van het officiële Nederlands record (4.19.20) op de 400 meter vrije slag zwemmen. Best veel weet over astrologie (haar moeder had zich laten omscholen van zwemjuf tot astrologe). Ook heerlijke reiki behandelingen geeft. Ontspant in de sauna (haar moeder schreef absentiebriefjes voor school zodat ze na enerverende zwemkampioenschappen lekker samen konden relaxen). Mediteert als ze rust en inzicht nodig heeft. Zich graag laat vertroetelen in een spa. Trampolinespringen leuk vindt (net als speurtochten, quad rijden, motorcrossen en branding surfen). Vertrouwt op haar lichaam.