Motiveren bij Livenjoycoaching

Manon

Coaching van de mens in en met zijn (werk)omgeving. Vergroten van bewustzijn van het zijn en doen, waardoor ruimte ontstaat om talenten te ontwikkelen. Dit met paardencoaching, sport, spel en ACT (competence tool)

Waarom ik doe wat ik doe

woensdag 29 maart 2023

Natuurlijk of aangeleerd gedrag

Een kind opvoeden leer je niet uit een boek. Je ouders hebben geprobeerd het zo goed mogelijk te doen, op hun manier, maar perfect was het niet. Op school leer je sociale vaardigheden ontwikkelen en merk je dat jouw gedrag invloed heeft op je omgeving. Het heeft een bepaald effect op je waardoor je het blijft doen. Maar als je ouder wordt merk je dat je tegen dingen aanloopt. Het kan je driftig of onzeker maken of teleurstellen. Maar wat dit wil zeggen is dat jouw aangeleerde gedrag niet meer werkt voor je en het je ongemerkt ook nog eens veel energie kost. Ik noem dat functioneel gedrag dat ooit heeft gewerkt, maar nu niet meer.

“Door je eigen gedrag te ervaren en echt te zien kun je het leren herkennen en besluiten anders te handelen.”

Doelgericht en concrete coaching

Tijdens een personal coachingstraject ontdek je in een paar sessies hoe je je invloed hebt op je gedrag en de keuzes die je maakt. We beginnen met jouw blauwdruk a.d.h.v. een ACT®-meting (analitic competence tool). Door uit 8 plaatjes de archetypen te kiezen die bij je passen, vormt zich een blauwdruk van jouw gedrag en waar het vandaan komt. De competenties die daarbij horen geven inzicht in de kwaliteiten die je van nature bezit of bij je passen, maar ook welke zijn ontstaan uit aangepast gedrag. Leef je zoals je bent of omdat een bepaalde opstelling goed werkt?

Tijdens onze gesprekken leer je ontdekken wie je bent en wil zijn. Daarnaast ga je ook inzichten in de wei opdoen, samen met de paarden. Zij geven de sessie feitelijk vorm door de manier waarop ze zich naar jou opstellen. Mensen voelen zich vaak snel op hun gemak bij de paarden, is mijn ervaring. Ze hebben geen oordeel en staan in het hier-en-nu en dat zorgt voor verrassende inzichten.

Al na een paar sessies zul je zien dat je regie over je eigen leven kunt creëren. Door zelfreflectie, ben je je meer bewust, weet je betere keuzes te maken en verantwoordelijkheid te dragen.

Voor mij was ACT een geweldige eye-opener. Ik heb geleerd waar mijn talenten lagen en hoe ik die kon gebruiken. Het gaf me meer vertrouwen in mezelf. Nog steeds schiet ik wel eens in de automatische piloot, maar omdat ik het herken kan ik mijn gedrag sturen. De paarden hebben me laten zien wat mijn gedrag voor effect kan hebben op de ander en wat ik in mijn leven gemist had.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *