Motiveren bij Livenjoycoaching

Manon

Coaching van de mens in en met zijn (werk)omgeving. Vergroten van bewustzijn van het zijn en doen, waardoor ruimte ontstaat om talenten te ontwikkelen. Dit met paardencoaching, sport, spel en ACT (competence tool)

Je schaduwgedrag hoort bij je

dinsdag 9 april 2024

We kennen allemaal wel die ene situatie op werk, waarbij je ineens van liefdevolle, zachtaardige persoon verandert in een snauwende bitch of blaffende eikel. “Ik ben hier de baas,” roep je, “en je hebt te doen wat ik zeg!”
En je wil het niet, maar toch gebeurt het je onverwacht. Maar je weet ook wel dat het niet onverwacht is, want iets in die situatie herken je uit een situatie uit je verleden. Daardoor reageer je alsof je nog in die situatie van toen zat. Dit is wat  ik bedoel met schaduwgedrag.

Maskers van toen

Iedereen heeft maskers gecreëerd die ervoor zorgen dat je gedrag hebt ontwikkeld waarvoor je gewaardeerd wordt door je collega’s of waarmee je oud zeer verbergt. Om pijn niet meer te hoeven voelen, om erkend te worden. Die maskers zijn een prachtig mechanisme om je schaduwgedrag te verbergen.

Maar juist dat gedrag hoort bij jou. Is onderdeel van jou. Dit schaduwgedrag heeft je gemaakt tot wie je bent. Je bent nu alleen tot de conclusie gekomen dat de schaduw je niet meer dient. Het is dit schaduwgedrag die ervoor zorgt dat je nu getriggerd raakt en waar je jouw medewerkers niet mee helpt. Wat je tot die vervelende manager maakt die om het minste of geringste kan ontploffen. Het wordt tijd om te achterhalen waar je schaduwgedrag vandaan komt, zodat je weer verder kan ontwikkelen en groeien in je bedrijf en als persoon.

Schaduwgedrag bij onrecht

Als ik naar mezelf kijk, kan ik op gevoel beslissingen nemen en creatief uit de hoek komen. Maar ik kan enorm getriggerd raken als er iemand anders onrecht wordt aangedaan. Dan word ik ontzettend fel. Als ik zelf onrechtvaardig wordt behandeld, dan trek ik me in mijzelf terug en maak ik geen contact meer met degene die dit doet.

Nu ik me bewust ben van dit mechanisme, het uit contact gaan, kan ik dit herkennen. Ik heb geleerd om in contact te blijven, hulp te vragen als ik er niet uit kom en ik kan schakelen door vragen te stellen. Ik weet bijvoorbeeld ook dat ik altijd mag terugkomen op een gesprek dat ik eerder heb gevoerd, als ik op dat moment niet weet hoe ik moet reageren. Het is een spel, een experiment. Soms pijnlijk, maar zo tof als het lukt!

Vertrouwen op jezelf (inclusief je schaduwgedrag)

Als je met mij op zoek gaat naar jouw schaduwgedrag dan kijken we alleen naar jou. We kijken naar wat in die situatie bij jou een reactie opriep en daar gaan we mee aan de slag. Ik ben nieuwsgierig naar wat die situatie met jou deed en doet. Hiervoor zet ik alle middelen die ik heb – paarden, sport en spel – in, om met jou samen te ervaren en te experimenteren in jouw verhaal. We vertrouwen op jou en jouw schaduwgedrag om te ervaren wanneer je deze wel en niet kan inzetten. Soms is het handig, soms niet. Maar dat kun je pas bepalen als jij je bewust bent van deze kwaliteit en dan pas krijg je de vrijheid om een keuze te maken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *