Motiveren bij Livenjoycoaching

Manon

Coaching van de mens in en met zijn (werk)omgeving. Vergroten van bewustzijn van het zijn en doen, waardoor ruimte ontstaat om talenten te ontwikkelen. Dit met paardencoaching, sport, spel en ACT (competence tool)

De oorzaak van je handelen ligt niet altijd voor de hand

donderdag 18 april 2024

Leven en werken vanuit je leiderskracht is meer dan alleen kijken naar het gedrag en je handelen. De oorzaak van je handelen kan soms uit een hoek komen, die je niet had verwacht.

Laat ik een voorbeeld nemen vanuit mijn eigen praktijk. Ik heb meerdere cursussen gevolgd op het gebied van gespreksvoering, kan de juiste vragen stellen en ik weet hoe je moet loskomen van een gesprek. Maar als ik onder druk kom te staan, dan kan ik bij de ene persoon dichtslaan, komt bij de volgende persoon alleen maar een soort gestamel uit mijn mond en bij weer een ander blijf ik maar doorratelen om die persoon te overtuigen. Zelfs een coach is slechts een mens.

Voeding kan ook een oorzaak zijn van anders handelen dan je wil.

Een ander voorbeeld. Als ik iets tofs had meegemaakt, waarom ging ik dan toch naar de koelkast om te snacken? Had ik mijn lichaam niet op tijd gevoed of werd ik getriggerd door een situatie uit het verleden?

Voeding is ook een onderdeel van leven en handelen vanuit je leiderskracht.

Met een drukke baan kan het zijn dat je als jong leidinggevende weleens vergeet om te eten. Misschien herken je het wel: je komt thuis en moet eerst wat eten of je kan niet wachten totdat het avondeten klaar is. Of je blijft zoeken, want je hebt een trek die niet te stillen is. Vergeet je vaak te eten, dan reageert je lichaam hierop. Je hormonen raken van slag en slaan vet op, en vaak op plekken waarvan we dat nou juist niet willen. Ook merken we dat onze lichaamssamenstelling verandert en ons gedrag anders wordt, doordat we ons anders gaan voelen.

Ook mij is dit overkomen: ik at meer suikers, waardoor ik dikker werd, een kort lontje kreeg en strammer werd in mijn bewegingen. Doordat ik stijver werd en niet lekker in mijn vel zat, had ik geen zin meer om te sporten. Toen ik uiteindelijk merkte dat de stijfheid voortkwam uit verzuring, was dat voor mij de trigger om eerst een detox te doen, weer twee keer in de week te gaan sporten en beter voor mijzelf te zorgen.

Sporten vanuit een verkeerde intentie kan ook een oorzaak zijn

Andere mensen gaan juist veel en lang sporten. De vraag is echter vanuit welke energie je dat doet: vluchten, de adrenaline kick of gewoon omdat het fijn is?

Verschillende schakels zorgen voor meerdere mogelijke oorzaken van je handelen

Alles hangt met alles samen. Iedere schakel in jou heeft effect op een andere schakel. Het kan heel bevrijdend zijn om te ontdekken hoe al die verschillende schakels in elkaar grijpen en te leren hoe je daar zelf mee kan gaan schakelen. Als jij de sleutel hebt tot al die schakels, kun je werken vanuit je leiderskracht. Doe jij mee om jezelf te leren kennen en al die schakels te kunnen toepassen?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *