Motiveren bij Livenjoycoaching

Manon

Coaching van de mens in en met zijn (werk)omgeving. Vergroten van bewustzijn van het zijn en doen, waardoor ruimte ontstaat om talenten te ontwikkelen. Dit met paardencoaching, sport, spel en ACT (competence tool)

Kracht is meer dan gewichtheffen

donderdag 20 juni 2024

Bij kracht denk je misschien aan gebalde spieren, sportschool, gewichtheffen en buikspieroefeningen. Maar wist je dat kracht meer is dan gewichtheffen? Kracht is ook het luisteren naar de fluisteringen van je lichaam en je emoties. Kracht is luisteren en handelen naar het zachte stemmetje, zodat het later niet hoeft te schreeuwen. De vraag is dan ook hoe komt het dat ik pas luister als er door mijn lichaam geschreeuwd wordt?

Kracht is jezelf neerzetten

Een andere vorm van in mijn ogen valse kracht is jezelf op een bepaalde manier laten zien. Een goed voorbeeld is het gevoel dat je hebt bij het worden van een leidinggevende. Misschien heb je zelf een beeld of verwachting van hoe een leidinggevende moet zijn, heb je een voorbeeld? Blijf jij dezelfde persoon of ga je anders acteren als normaal. Vind je dat je nu ook de problemen van je teamleden moet oplossen als zij er niet aan toekomen, want tja het moet wel af. Of dat je zelf altijd beschikbaar moet zijn, zodat je persoonlijke leven onder druk komt te staan? Of dat je nu ervaart dat je jouw geweldige ideeën gaat realiseren en dat je niet snapt dat er weerstand komt vanuit je team? Hoe kan dat nou, toen je nog collega was wilden ze het wel.

Ikzelf heb ook zoiets meegemaakt. Mijn eerste project na mijn afstuderen kon ik staarten als assistent-projectleider. Ik was toen 24 jaar. Algauw vond de overall projectleider dat ik de groep wel kon aansturen en werd ik benoemd als projectleider. Ik had 10 andere projectleiders waarmee ik samenwerkte. Ik was het aanspreekpunt voor de manager. Ik had geen idee dat dit een verandering bracht in de collegialiteit. Dit was er wel. Ik ervaarde wat afstand en ging hard, met kracht, werken om hun te vriend te houden. Pas nadat ik heb gevraagd wat er was, bleek er onvrede te zijn waarom ik was aangesteld en niet een van hen. Had niets met mij te maken. Ook liet ik mij sturen door het management. Zij wilden een rapportage, op moment x en ik ging met kracht ervoor zorgen dat dit lukte. Dan maar overuren maken. Bleek later dat de rapportage nog een paar weken op het bureau heeft gelegen. Allemaal leermomenten, die we moeten doorlopen om bij onszelf te ontdekken of dit krachtig neerzetten is of werken vanuit je eigen leiders-kracht.

Kracht is kijken naar jezelf

Hierboven heb ik beschreven dat ik er zelf bewust van werd en uiteindelijk heb gevraagd hoe het zit bij mijn collega’s. Ook voortaan doorgevraagd waarvoor een rapportage nodig is en wat de prioritering is en vooral wat mijn voorstel is. Dit zijn natuurlijk mooie leerpunten, maar eigenlijk zou je nog dieper mogen graven. Wat maakt dat dit gebeurt?

Als topsporter heb ik altijd geluisterd naar mijn trainer, doordat hij ons liet presteren op momenten dat het moest, vertrouwde ik hem. Hij zorgde in zijn schema’s voor balans van inspanning en rust. In het bedrijfsleven was ik nog naïef. Ik dacht dat managers ook het beste voor hebben met zijn mensen. Zij vragen te presteren wanneer het echt nodig is. Ik heb mogen ervaren dat dit niet waar is. Iedereen zit met zijn eigen agenda en/of kunnen niet voelen wat er bij jou van binnen gebeurt. Ik heb geleerd dat ik zelf mijn stem moet laten horen. Bij mijzelf moet afvragen kan ik dit nog of kan het anders of moet ik nee zeggen. Eigenaarschap nemen over je leven kan alleen als je naar binnen gaat en op ontdekking gaat naar wat jij eigenlijk echt wil!

Kracht is luisteren naar interne signalen

Zodra je regelmatig hoofdpijn of buikpijn hebt of merk dat je zo gespannen schouders hebt, kan je je afvragen wat is eraan de hand in plaats van een aspirine te pakken.

Een ander signaal is de adrenaline kick, best verslavend. Je wilt ook graag sporten waarbij je helemaal kapotgaat, want dat is bevredigend, je voelt de kracht. Terwijl je eigenlijk mag afvragen waarom heb je die adrenaline steeds (meer) nodig. Ga je iets uit de weg?

En wat dacht je van het hongersignaal. Negeer je dit, of heb je geen hongerprikkel meer. Neem jij de tijd, heb jij de kracht om een break te nemen of eet je tussen de bedrijven door?

Zelfkennis zorgt voor eigenaarschap

Als je lijf signalen geeft, zoals de eerdergenoemde buikpijn, hoofdpijn, gespannen schouders of adrenaline, dan wordt het tijd om daar eens naar te luisteren. Waarschijnlijk mag jij het leidinggeven anders aanpakken. Op een manier die meer bij jou past. Zodat jij meer vanuit je eigen kracht kunt gaan managen.

Durf te luisteren naar het fluisteren van je lijf! Neem contact op met mij voordat het fluisteren schreeuwen wordt en samen gaan we ervaren via activiteiten en weinig woorden, wat jouw kracht is om de leider te zijn die bij jou past, dusdanig dat jij de balans weer hebt in werk en privé, je gelukkig bent en je werkt vanuit jouw kracht.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *