Loopbaancoaching
Krijg inzicht in wie je bent, zodat je makkelijk een volgende stap zet
Ben je inmiddels geworden wat je vroeger wilde zijn?
Kun je het je nog herinneren, jouw antwoord op de vraag wat je later wilde worden toen je klein was? Dan is de logische, volgende vraag: “En? Ben je het geworden?”
De kans is groot dat wat je uiteindelijk ook bent geworden op dit moment om reflectie vraagt. Misschien omdat je baan niet is wat je ervan verwachtte. Of omdat je op een punt staat waarbij je – al dan niet vrijwillig – een keuze moet maken. Of omdat obstakels op je carrière pad, zoals ontslag, een conflict, burn-out of stress, om een andere route vragen.
Maar het kan ook zijn dat je je afvraagt waarom mensen je niet begrijpen. Hoe het komt dat je je zo opgesloten voelt in jezelf. Waar je faalangst vandaan komt of waarom je altijd iedereen wilt pleasen. Er zijn in de wereld van vandaag zoveel keuzemogelijkheden dat het logisch is dat je soms niet meer weet waar je moet beginnen, dat je je misschien bijna verlamd voelt.
Terug naar de basis
Manon gaat met je terug naar de basis en maakt met behulp van een test inzichtelijk wie jij bent, de zogenaamde blauwdruk. Wat zijn je talenten, je kracht en je competenties, waar liggen je ambities, wat heb je van nature, wat heb je aangeleerd en, de allerbelangrijkste: waar krijg je energie van? Jouw blauwdruk is de leidraad in het onderzoek naar wie jij bent, wat je beweegt en wat je wilt. Zodra je jouw intrinsieke motivatie en kwaliteiten helder hebt, maak je makkelijker efficiënte keuzes.
Waar ligt je kracht
Studiekeuze coaching voor jongeren
Als je voortgezet onderwijs volgt en de keuze voor een vervolgopleiding bezorgt je hoofdbrekens dan kan de ‘blauwdrukmeting’ van Manon heel verhelderend zijn.
Uit de test komt naar voren welke vaardigheden je al kunt aanspreken, welke je verder kunt ontwikkelen en wat voor jou belangrijk is in het leven.
Je krijgt niet alleen inzicht in de manier waarop je beslissingen neemt maar ook hoe je informatie-opname is. Met deze wetenschap zet je (studie)keuzestress om in mogelijkheden en kun je zelfbewust en zelfverzekerd verder groeien. Wel zo relaxed.
UIT DE PRAKTIJK
Renske (52) is een vrolijke, empathische positieveling. Haar optimisme is de kracht die haar een tijdlang in staat heeft gesteld om een extra ‘leefbubbel’ te creëren. Een plek waarin geen plaats was voor de heftige gebeurtenissen uit haar verleden; Renske is op 15-jarige leeftijd verkracht, haar moeder is een periode vermist geweest en ze is tot twee keer toe slachtoffer geworden van een overval.
Het pad van Renske
Als Renske eind 40 is, werkt ze als zzp’er in de thuiszorg. Voor veel van haar clientèle is ze de reddende engel die het verschil maakt door hen te helpen om de regie te houden over hun leven. Haar taken – naast de huishoudelijke insteek – breiden zich steeds verder uit. Ze kan moeilijk ‘nee’ zeggen op de vele verzoeken die ze krijgt en op een zeker moment wordt het te veel. Renske kan niet meer.
Maar aan de oppervlakkige burn-out verschijnselen ligt een hele andere oorzaak ten grondslag; Renske’s zorgvuldig gecreëerde bubbel is geknapt en haar weggestopte trauma’s vinden alsnog hun weg naar buiten. De diagnose ‘complexe PTSS’ wordt gesteld en er volgt een intensief PTSS-therapietraject.
In de nazorgfase maakt Renske kennis met Manon, als trainer voor de fysieke kant van de therapie; uit ervaring blijkt dat de combinatie van psychologische en lichamelijke coaching heel goed werkt voor mensen met PTSS. Al na een paar sessies blijkt dat Manon’s brede spectrum aan kennis en mogelijkheden een uitkomst voor Renske is.
Renske bij Manon
In eerste instantie is ze sceptisch. Ze heeft het inmiddels wel een beetje gehad met alle therapieën maar haar positivisme zorgt ervoor dat ze het – ondanks wat vooroordelen – toch van zichzelf moet proberen. Ze is aangenaam verrast als de eerste sessie voelt als een soort thuiskomen. Manon neemt haar mee de polder in voor een gesprek tijdens een wandeling en tussendoor doen ze een paar oefeningen. Daarnaast beheerst ze ook de massagetechnieken die ervoor zorgen dat Renske’s vastzittende spieren vakkundig worden losgemaakt en weer de ruimte krijgen.
Tijdens het traject bij Manon wordt de focus ook op het werk gelegd. De uitslag van de blauwdrukmeting zorgt voor eyeopeners. Ze geven Renske het inzicht dat zij veel lekkerder functioneert in een dienstverband waarbij alle mogelijkheden tot verbreding en verdieping in het vak welkom zijn.
Inmiddels is ze uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en in dienst bij een bedrijf waar ze haar werkzaamheden gebalanceerd heeft uitgebreid. Ze is een allrounder die een team van huishoudelijke zorgmedewerkers coacht en begeleidt maar ondertussen ook een opleiding tot verpleegkundige volgt. Ze is graag gezien door de cliënten die aan dementie lijden omdat ze het talent en de rust heeft om deze patiënten adequaat en liefdevol te helpen.
Renske over Manon:
Je gunt iedereen ‘een Manon’ in zijn of haar leven! Haar rustgevende uitstraling en positieve energie bieden iets wat ik nog niet eerder ben tegengekomen in het hulpverlenende circuit. Haar insteek is ook anders, ze pikt feilloos op wat je nodig hebt op het moment dat je bij haar komt. Je vindt bij haar ook geen standaard doosje tissues op tafel. Die pakt ze pas wanneer het noodzakelijk is.
Door de combinatie van praten met bewegen of dingen doen lijkt het ook allemaal veel minder zwaar. Het is nog steeds intens maar wel op een prettige manier. Van wandelen tot zwemmen en van een paardensessie tot een potje ‘ouderwets ouwehoeren’, allemaal om me liefdevol te confronteren en van bovenaf naar mezelf te kunnen kijken. Na een sessie gaf ze me altijd weer iets mee om over na te denken. En dat is precies wat ik nodig had.